Bronnen

Voor het schrijven van Wegen na Rome werd er veelvuldig gebruik gemaakt van diverse bronnen.
Oude kranten, boeken, tijdschriften en televisiebeelden.
De bibliografie telt bijna vijftig boeken.

Oude kranten

De zoekmachine Delpher was zeer, zeer waardevol. Soms om een goed beeld te krijgen van de wedstrijd, maar daarvoor was het bijna altijd beter om zelf de beelden te bekijken. Analyses van de wedstrijden waren waardevol, maar ook de uitgesproken verwachtingen. Citaten van spelers en trainers zijn veelal uit kranten afkomstig. Het ontbrak overigens niet aan onderlinge strijdigheden, zeker niet als er wat jaren overheen gingen. Veel verschillende kranten werden geraadpleeg. Het Vrije Volk en de Telegraaf vervulden hoofdrollen. Eén enkele pagina bevatte soms een schat aan informatie.

Boeken

Over het EK van 1980 is lang niet zo veel geschreven als over het WK van 1978, slechts twee jaar eerder. Karl-Heinz Rummenigge kwam al vrij snel met het boek So Wurden Wir Europameister. In 2016 verscheen er uit dat andere finaleland een boek: De Grote Duivels. En er was een Oost-Duits boek dat zowel aan het toernooi als aan de Europacup van dat jaar aandacht gaf. Biografieën van veschillende spelers blikten op het toernooi terug. Kees Kist, Johnny Rep, Huub Stevens, René en Willy van de Kerkhof, Dick Nanninga, Arie Haan, Johan Neeskens, Eric Gerets, Horst Hrubesch: ze hebben het er allemaal over. Maar meestal niet uitgebreid. De biografie van bondscoach Jan Zwartkruis is opvallend. Bijna het hele boek gaat over 1978, terwijl Zwartkruis zelf een voornamere rol speelde in het het EK daarna.

Televisiebeelden

Op YouTube is soms heel veel te vinden. De belangrijke uitwedstrijd tegen de DDR staat er integraal op. Maar de kwalificatiewedstrijd tegen IJsland ruim een jaar eerder moet het doen met onscherpe zwartwitbeelden. Amper een minuut, later ingesproken commentaar. Op het internet bood iemand wedstrijden van het Nederlands elftal aan een Bild bracht DVD's uit met wedstrijden van onze Oosterburen. Soms trof je aardige beeldwkwaliteit en Nederlands commentaar. Soms moest je doen met vage beelden en een Frans verslag. In alle gevallen gold dat het zien van de beelden fouten in andere bronnen aan het licht bracht. Zelfs het prijzenswaardige www.voetbalstats.nl bleek wel eens een foutje te bevatten.

Tijdschriften

"Tijdschriften" klinkt wel erg algemeen, maar in feite kwam het altijd neer op Voetbal International. Via Catawiki konden zo ongeveer alle relevante edities worden besteld. Het lijkt een zeer rijke bron van informatie, maar dat valt nog wat tegen. Eigenlijk boden de kranten interessanter nieuws.

Meer lezen?

Download gratis een PDF van het boek, of bestel een exemplaar voor € 19,80 via de knoppen hiernaast.